tisdag 2 januari 2018

Mina spartips

Jag får ofta frågan om hur jag har råd att åka resa så mycket som jag gör och jag förstår att folk undrar, mest på grund av att jag "bara" jobbar 40 timmar i veckan. Jag har inget svartjobb eller företag som jag kan dra in pengar på utan jag har bara mitt vanliga jobb som yrkesförare. Sanningen är att det inte är dom stora inkomsterna man blir rik på, utan dom små utgifterna. Jag lever hellre snålt här hemma och reser oftare. Här är mina spartips.

Boendekostnad
Idag tycks det inte finnas någon gräns på hur lyxigt folk vill bo, det ska vara nybyggt och mitt i centrum. Själv har jag haft turen att hitta en billig och sliten lägenhet i centrum, men jag letar ständigt efter billigare boende. För tre år sedan bodde jag som inneboende hos en kompis bara för att kunna spara mer pengar och det var ett okej sätt att bo på tycker jag. Se över ditt boende, behöver du verkligen bo så stort och lyxigt?

Bil
Bilen är den största tjuven i ekonomin. Jag äger ingen bil och tack vare det så kan jag köpa 1-2 flygbiljetter varje år. Måste du ändå ha en bil? Kan du byta ner dig till något billigare? Har du bilen fylld med skräp? Plocka ur allt som du inte behöver, gör bilen så lätt som möjligt och ge bilen service så att den drar mindre bränsle. Kontrollera däcktrycket varje gång du tankar. Kör ekonomiskt. Här finns massor av pengar att spara.

Kläder
Jag köper bara nya kläder om det har gått hål på dom gamla, underkläder och strumpor är skitdyrt. Jag köper inte några märkesjeans och jag kollar efter plagg på rea. Här finns massor av pengar att spara om du gillar kläder.

Krogen
Jag dricker inte alkohol och min krognota slutar ofta på mindre än 100 kronor varje gång som jag går ut, hur mycket lägger du på alkohol och krogen varje månad? Här finns massor av pengar att spara.

Laster
Cigaretter, snus, glass, fikabröd, läsk, chips och annat smått och gott gräver djupa hål i ekonomin. Försök sluta helt med dessa laster om du kan och vill.

Mat
Det är dyrt att äta ute, jag försöker verkligen laga mat hemma och det går att spara mycket pengar på att skippa den där pizzan och läsken som går på över hundra kronor varje gång.

Salonger
Vill man vara fin får ekonomin lida pin. Måste du klippa dig för nästan tusen kronor varje månad? Fixa naglarna, massage och fotvård kostar också pengar.

Övrigt
Har du kollat igenom din ekonomi och ändå har du svårt att spara? Samla alla kvitton under en månad och gå sedan igenom dessa. Vad är det som kostar? Är det dom köpta köttbullarna eller osten som är färdigskivad? Köp billig mat. Handlar du ofta, ta med egna kassar till affären.


- Jag älskar att resa och jag föröker leva som jag lär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar