tisdag 31 december 2013

Australienresan 2013-12-31

Alice Springs, Australien
Vaknar klockan 06:00 pigg som en mört, jag går ner för att spisa gratis frukost som består av rostat bröd. Mätt och belåten går jag till receptionen för att hyra en cykel, tjejen som står bakom disken vet fortfarande inte hur man hyr ut cyklar så jag får vänta tills klockan blir 07:30. Jag hyr en cykel i två dygn, vilket blir 40 AUD och jag cyklar mot truck-stopet. På väg ut till truck-stopet ser jag ett par örnar som cirklar omkring ovanför mig. Jag blir ståendes ett tag för att se dem glidflyga och använda sig av dom varma uppåtvindarna. Klockan 08:00 är jag framme och jag går in för att handla tre liter vatten, mitt mat och vattenkonto är sprängt för länge sen.

Jag satte av 300 kronor per dag för frukost, lunch middag och vatten, men det var för snålt. Jag hinkar i mig vatten som en kamel som aldrig sett vatten förut, det sjuka är att jag svettas ur det och jag behöver välldigt sällan gå på toa. Inte så konstigt kanske när termometern stadigt står på underbara 40 plus. Klockan 08:30 ringer jag Daniel som bor i Melbourne. Daniel är en gammal kollega till mig som flyttade till Melbourne hösten 2010 tror jag det var, nej jag är inte avundsjuk alls. Jag ringde honom för att kolla om jag kunde nå honom på min telefon och det kunde jag. Vi pratar en kort stund då det kostar skjortan att ringa från min mobil, men jag hann önska honom ett gott nytt år.

Jag flyger till Melbourne och till Daniel på fredag vilket ska bli jättekul. Klockan 08:40 är jag så framme vid den sten som det står välkommen till Alice Springs på. Här väntar jag jag i tre timmar på road trains, det kommer ett. Flugorna vill döda mig, dom flyger in i öron, näsa och i ögonen. Jag kvävs nästan av terroristerna som envisas med att fortsätta jävlas med mig trots att jag viftat bort dom i en ny omloppsbana. Sen får jag nog och cyklar ner till truck-stopet för att handla mera vatten. Tre liter vatten räckte inte långt, en liter i timmen gör jag av med just nu. Inte undra på att mat och vatten-kontot är tomt. Vatten på flaska är rätt dyrt här i Alice Springs, sen blir det en eller två glassar också.

Klockan 14:45 har jag häckat klart på truck-stopet och det är dags för lunch. Jag cyklar som en tok i den 43-gradiga värmen och jag njuter av varje meter, vissa vindar är så heta att det nästan bränns i ögonen trots att jag har solglasögon. Plötsligt börjar jag att frysa, vilket är en jäkla konstig känsla då det är varmt som en bastu. Jag fryser så pass mycket att håret på armarna reser sig, jag skyndar mig in på hamburgerestaurangen
Hungry Jacks och köper en liten hamburgare och en flaska vatten. Jag blir sittandes i en timme och jag börjar känna mig bättre igen. Jag antar att det var vätskebrist eller så har jag tagit ut mig i värmen.

Jag cyklar vidare ner till stan och hittar en butik som säljer flugnät som jag köper. I morgon är det krig mot flugorna, ett krig som jag förmodligen förlorar. Klockan 17:30 är jag hemma igen, min favorit-tjej står nu i receptionen. Hon är från Irland och har dom finaste ögonen jag sett. Hon är alltid lika trevlig och hon frågar jämt hur min dag har varit, jag tror jag är lite kär. Jag ska nog fråga henne om vi ska gifta oss så jag får stanna i Alice Springs.

På tal om att stanna i Alice, idag blev jag lite depp då jag började tänka på att jag inte har så många dagar kvar i underbara Alice Springs. Jag har bara onsdagen och torsdagen kvar att spendera då planet lyfter tidigt på fredag förmiddag, jag vill faktiskt inte tänka på det då det nästan får mig att börja gråta. Alice Springs är min favoritstad nummer ett och att jag redan varit här i två veckor snart är helt ofattbart. Vart har tiden tagit vägen? I två veckor har jag varit i paradiset och mått som en prins och träffat så många underbara människor. Jag vill tacka Rens, Simon, Christopher, Luke och Kayla för att ni gjort min vistelse här till något som jag aldrig kommer glömma. Jag är glad att jag har er på Facebook, happy new year to you.

Hela kvällen inklusive tolvslaget tillbringade jag på vandrarhemmet, det ligger nämligen en pub i samma lokal som vandrarhemmet och dom hade hyrt in en DJ som spelade grym klubbmusik. En av killarna som jobbar här på Annie's Place heter Luke, han är verkligen skittrevlig mot alla och vi har pratat massor om allt mellan himmel och jord. Han och jag och några tyskar satt och snackade hela kvällen. Fem minuter innan tolvslaget går jag upp på mitt rum för att hämta min systemkamera, det ska bli fyrverkerier vid kasinot och om jag inte är helt vilse så ska jag kunna se fyrverkerierna ifrån den loftgång som jag har utanför mitt rum.

När klockan är 24 så ser jag några fyrverkerier som jag lyckas fota med min kassa Nikon, det är nu 2014 hela åtta och en halv timme före Sverige. Nyårsafton 2012 var jag en åtta-tio timmar efter Sverige så nu har det jämnat ut sig. Jag går sedan och tar en dusch och sen går jag och sover, ett par minuter senare ramlar det in två fulla fransmän som tänder lyset och pratar fast än jag och en till kille försöker sova. Det är väl det som är tjusningen med vandrarhem, jag skulle aldrig bo på ett hotell när jag reser själv. För den gemenskap som finns på vandrarhemmen är helt underbar, jag har lärt känna fem underbara människor som jag aldrig gjort om jag bott på hotell.

Hur var mitt år?..............Kommer snart..............



Vad är detta? Lite scary med skon.


Nu är jag ute och cyklar


Framme


Det blev lite parkour idag också


Det här räckte inte långe


Paradiset


Luke försöker rulla en ciggi som man kallar cigaretter för här nere


Här är ett foto på det foto som jag tog med min systemkamera

2 kommentarer:

  1. Ge oss lite bilder på Alice då :) Vad är det som gör att du gillar det så mycket? Atmosfären, utseendet, naturen eller bara lastbilarna? :)

    SvaraRadera
  2. Det är naturen, värmen och lastbilarna. Men det är också den gemenskap med alla människor som bor eller jobbar här på vandrarhemmet.

    SvaraRadera